Mike Waxman

Direktlänk till inlägg 12 maj 2016

Procol Harum och B.J. Wilson

Av Mike Waxman - 12 maj 2016 05:45

 

Bilden på katten "Procol Harum" som gav namn åt en av dom mest spännande och bästa grupperna från 60-talet.Deras karriär sträckte sig ända in i 2000-talet men deras bästa album släpptes under 60-70 talet.

Om katten "Procol Harum" kunda man läsa i tidningen MOJO:In September 1995 Mojo magazine published this picture of 'Guy Stevens's cat, the original Procol Harum'. Legend tells that the cat was a Burmese Blue, and that he lived until 1972. 

We don't know how the cat's name was originally spelt (the story has appeared in many variants) or if Stevens was really the owner, or whether this is really his picture. (Gary Brooker once claimed that it was a cat with magical properties, 'an uncanny cat: no-one has ever been able to take his picture'.) 

It seems perfectly unsurprising that such a deal of doubt attaches to the history of this legendary feline.


Denna fantastiska grupp hade jag förmånen att få jobba nära då dom spelade på Konserthuset i Stockholm, 10 november 1975.Minns hur jag blev imponerad av deras sound som var mycket stort men speciellt minns jag soundchecken då jag fick se en förebild,B.J. Wilson ställa in sitt set och blev alldeles paff när jag såg överkanten,sargen på hans suphraphonic kagge vara i kant med hans bröstvårtor !!!!! Denna uppställning var B.J helt ensam om, har aldrig sett det varken före eller efter B.J. Jag har lagt upp några av alla dom favoriter och egensinniga,fantastiska låtar som paret Brooker/Reid skrev tillsammans. Gruppen med många instrumentalister,skrev både starka melodier med egna, bra arrangemang.

"Shine on brightly" från albumet Shine On Brightly som kom 1968.En fantastisk komposition med Gary's mycket personliga röst ackompanjerat av hans fina pianospel.Robin Trower's gitarr är ju typisk för hans stil,som han senare utvecklade under sin solokarriär.

B.J Wilson, Barrie James Wilson,1947–1990, var ju en mycket bra trumslagare, en trummis jag lyssnat väldigt mycket på:B.J. spelade trummor i ordets rätta bemärkelse,det kom ut berättelser,sagor,stigar,visioner och mycket musik ur hans fantastiska trumspel."Shine on brightly" är bara ett exempel. Många trummisar tog efter B.J.'s speciella spelstil och han är saknad.

B.J Wilson 1947-1990. Titta,lyssna på denne distinkte,dynamiske,kraftfulle,fantastiske trumslagare och notera hur högt upp han har sin virvelkagge !!! En man som influerat många stora namn inom trumvärlden.

Här är ytterligare en juvel av Procol Harum med ett fantastiskt pompöst trumspel av B.J Wilson. Låten i sig är ett stycke historia från den period när den progressiva rocken var som störst.


Har du inte lyssnat mycket på Procol Harum så ta dig tid och gör det.


#procolharum  #bjwilson  #progressiverock  #60talet  #70talet  #thesixties  #drummers


 
 
Ingen bild

Henrik

Torsdag 6 sept 08:13

Min pappa var på den spelningen, Konserthuset i november 1975. Har pratat ofta om att den var riktigt bra.

Mike Waxman

Fredag 7 sept 08:54

Kul att din pappa fört det vidare till dig.Hoppas du också tycker om PH.En grupp med ett eget sound som fortfarande står sig bra.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mike Waxman - Fredag 21 sept 10:57

  John Lennon   Saknar dig John! Du var musikens Olof Palme! Du talade och folk lyssnade på dig,du hade kanske inte alltid rätt men det du sa stämde alltid till eftertanke.I dag är det tyst inom politiken,musiken den röst du representerade...

Av Mike Waxman - Torsdag 20 sept 11:01

I dag blir det lite musik,för omväxlings skull! Lite mätt nu på politiker som lovar men inte håller vad dom lovar.     Introt på denna låt är ju ett av dom mest kända gitarriffen från det ljuva 60-talet. Lyssna och njut! PS:Ska helst spel...

Av Mike Waxman - Måndag 17 sept 11:57

Historiskt har ju Centern och Socialdemokraterna alltid kunnat samarbetat när det krisar vårt land,men nu? Annie Lööf har redan 2014 blivit kritiserad av många centerpartistiska kommunalråd runt om i landet för att hon avfärdade Stefan Löfven's inb...

Av Mike Waxman - Onsdag 12 sept 10:11

Stefan vill prata med Jan och Annie som inte vill prata med Stefan   Jimmie vill prata med Ulf men han vill bara prata med Ebba, Jan eller Annie   Ingen vill prata med Jimmie eller Jonas men Stefan kan ta stöd av Jonas fast då kommer han inte...

Av Mike Waxman - Söndag 9 sept 04:15


    I dag har vi val till riksdag,landsting o Kommun i Sverige. Denna dag hoppas jag att vi alla går Tillsammans för att rösta för en fortsatt demokrati,rösträtt,jämställdhet,solidaritet och en bättre värld fri från fattigdom och förtryck.   ...

Presentation


Jag är pappa, musiker, sjöman, elefantskötare, pacifist, boxare, socionom och mer kan du se på baksidan.

Donera

  

Donera gärna valfritt belopp till min blogg,delvis för inköp av mat,kläder.Min cancer och polyneuropati har tyvärr gjort mig luspank och fattig.

Interrail med tåg

Twitter

Facebook

rss

Sök

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

UNICEF

Bloggare

Länkar

Mina små rum

Besöksstatistik

Besökare från land ?


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se