Mike Waxman

Direktlänk till inlägg 12 maj 2016

Procol Harum och B.J. Wilson

Av Mike Waxman - 12 maj 2016 05:45

 

Bilden på katten "Procol Harum" som gav namn åt en av dom mest spännande och bästa grupperna från 60-talet.Deras karriär sträckte sig ända in i 2000-talet men deras bästa album släpptes under 60-70 talet.

Om katten "Procol Harum" kunda man läsa i tidningen MOJO:In September 1995 Mojo magazine published this picture of 'Guy Stevens's cat, the original Procol Harum'. Legend tells that the cat was a Burmese Blue, and that he lived until 1972. 

We don't know how the cat's name was originally spelt (the story has appeared in many variants) or if Stevens was really the owner, or whether this is really his picture. (Gary Brooker once claimed that it was a cat with magical properties, 'an uncanny cat: no-one has ever been able to take his picture'.) 

It seems perfectly unsurprising that such a deal of doubt attaches to the history of this legendary feline.


Denna fantastiska grupp hade jag förmånen att få jobba nära då dom spelade på Konserthuset i Stockholm, 10 november 1975.Minns hur jag blev imponerad av deras sound som var mycket stort men speciellt minns jag soundchecken då jag fick se en förebild,B.J. Wilson ställa in sitt set och blev alldeles paff när jag såg överkanten,sargen på hans suphraphonic kagge vara i kant med hans bröstvårtor !!!!! Denna uppställning var B.J helt ensam om, har aldrig sett det varken före eller efter B.J. Jag har lagt upp några av alla dom favoriter och egensinniga,fantastiska låtar som paret Brooker/Reid skrev tillsammans. Gruppen med många instrumentalister,skrev både starka melodier med egna, bra arrangemang.

"Shine on brightly" från albumet Shine On Brightly som kom 1968.En fantastisk komposition med Gary's mycket personliga röst ackompanjerat av hans fina pianospel.Robin Trower's gitarr är ju typisk för hans stil,som han senare utvecklade under sin solokarriär.

B.J Wilson, Barrie James Wilson,1947–1990, var ju en mycket bra trumslagare, en trummis jag lyssnat väldigt mycket på:B.J. spelade trummor i ordets rätta bemärkelse,det kom ut berättelser,sagor,stigar,visioner och mycket musik ur hans fantastiska trumspel."Shine on brightly" är bara ett exempel. Många trummisar tog efter B.J.'s speciella spelstil och han är saknad.

B.J Wilson 1947-1990. Titta,lyssna på denne distinkte,dynamiske,kraftfulle,fantastiske trumslagare och notera hur högt upp han har sin virvelkagge !!! En man som influerat många stora namn inom trumvärlden.

Här är ytterligare en juvel av Procol Harum med ett fantastiskt pompöst trumspel av B.J Wilson. Låten i sig är ett stycke historia från den period när den progressiva rocken var som störst.


Har du inte lyssnat mycket på Procol Harum så ta dig tid och gör det.


#procolharum  #bjwilson  #progressiverock  #60talet  #70talet  #thesixties  #drummers


 
 
Ingen bild

Henrik

6 september 2018 08:13

Min pappa var på den spelningen, Konserthuset i november 1975. Har pratat ofta om att den var riktigt bra.

Mike Waxman

7 september 2018 08:54

Kul att din pappa fört det vidare till dig.Hoppas du också tycker om PH.En grupp med ett eget sound som fortfarande står sig bra.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mike Waxman - Tisdag 1 jan 00:15

Välkommen till min blogg. Ett nytt år, en ny tid med många oanade möjligheter för männsklgheten,om vi bara vill. Valet i Sverige, omvärlden, solidaritet, humanism, miljö, klimat, orättvisor, mat till alla, krig, svält, demokrati! Ja,det är många ...

Av Mike Waxman - 30 december 2018 13:31


WWF är en organisation jag stöttat sedan början på 70-talet. En del har ifrågasatt WWF men jag har alltid tyckt at deras pragmatiska syn och deras konkreta resultat visar att pengarna man stöttar WWF med kommer till användning på rätt sätt.Du kan ock...

Av Mike Waxman - 24 december 2018 12:16


Önskar alla mina kära och vänner en God Helg och ett 2019 i Fredens tecken.Ta hand om varandra.Tack  ----------------------------------------------Wish all my dear and friends a Good Weekend and a 2019 in the sign of Peace.Take care of each other.T...

Av Mike Waxman - 18 december 2018 22:19


   Den ökände f.d. sverigedemokraten rasisten,islamofoben,antisemiten Thoralf Alfsson fick ju sparken av sitt parti, vilket inte förvånade någon. däremot har många varit förundrade över att han fått vara kvar så länge. Nu är han s.k. politisk vil...


Jag är pappa, musiker, sjöman, elefantskötare, pacifist, boxare, socionom och socialdemokrat.

Att vara socialdemokrat är inte svårt,det är bara att hålla sig till sanningen.

Donera

  

Donera gärna valfritt belopp till mig, delvis på grund av min sjukdom, men även till min blogg.

Interrail med tåg

Twitter

Facebook

rss

Sök

Senaste inläggen

Arkiv

UNICEF

Bloggare

Länkar

Mina små rum

Besöksstatistik

Besökare från land ?


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se